miércoles, 15 de julio de 2009

Informe sobre la Democracia en España 2009

Ahir es va presentar a València l'Informe sobre la Democracia en España 2009, de la Fundación Alternativas. L'acte va resultar molt interesant.
A mi particularment em va agradar la intervenció de Margarita Soler, que va incidir que l'Informe hauria de valorar dues variables que, hores d'ara, no contempla: la igualtat efectiva entre sexes en l'esfera pública i la democràcia en les institucions autonòmiques i locals, aplicant-ne els paràmetres que la metodologia de l'Informe aplica a les institucions de l'Estat. Sembla que hi ha un compromís de la Fundación en aquest sentit.
També em va agradar Eguiagaray, que va fer un bon resum del treball, resaltant els aspectes més deficitaris de la democràcia espanyola: la participació ciutadana i la corrupció.
Sobre la corrupció, les variables que la promouen i les seues conseqüències electorals va parlar Ignacio Urbizu, qui ja coneguem pels seus escrits i per alguna intervenció organitzada per Societat i Progrés. També sobre les organitzacions administratives que son més i menys permeables a la corrupció: va defensar que les administracions més "reglamentaristes" son més corruptes (ho he de llegir detingudament!!) i que les més professionals, es a dir, les estan menys polititzades, ho son menys. La seua alternativa és una administració meritocràtica (però no d'aprovar una opossició i ja està, sinò de bons currículum i formació permanent) i procediments oberts i poc reglamentats (posa d'exemple els països nòrdics??)
Mariano Bacigalupo va parlar de l'esfera de la justícia, on va posar de manifest els entrebancs que la renovació dels órgans de govern del Poder Judicial s'ha trobat i la mala percepció de la ciutadania.
I Carmen Alborch va centrar la seua intervenció en la dificultat per a promoure la participació ciutadana que es troba a la ciutat de València i va introduir una interesant reflexió respecte de fins a quin punt el que no hi haja alternància política és una circunstància que pot ser símptoma de deficit democràtic...

l'Informe encara no està a la web de la Fundación (s'ha de llegir en paper). Sí que està el de 2008:
http://www.falternativas.org/content/download/13447/411355/version/6/file/IDE2008.pdf

Mes informació:
Fundación alternativas

Font: Marina Calatayud

0 comentarios: