jueves, 10 de abril de 2008

Alboraia va inaugurar ahir l’exposició itinerant “Pobles Abandonats, pobles en la memòria” del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València

Està previst que al llarg de 2008 i 2009 itinere per municipis valencians, museus nacionals i internacionals

Ha tingut més de 6.000 visitants en el Centre Cultural La Beneficència de València



Alboraia va acollir ahir dimecres 9 d’abril l’exposició “Pobles abandonats, pobles en la memòria”, produïda pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i on el comissari és el periodista i veí de la població Agustí Hernàndez Dolz. La mostra es podrà vore en la Casa de la Cultura fins al pròxim 25 d’abril, en horari de 10 a 14 hores, i de 17 a 20 hores, de dilluns a divendres.
L’exposició ha rebut més de 6.000 visitants en el Centre Cultural La Beneficència de València, entre el 14 de desembre i el 6 d’abril, “superant la mitjana d’assistència que registra el museo per a este tipus d’esposicions”, han assenyalat fonts del Museu Valencià d’Etnologia.


“Pobles abandonats” és una exposició etnològica amb documents, objectes i testimonis que mostra els principals nuclis de població valencians deshabitats, amb fotos actuals i d’arxiu. El catàleg de la mostra és el llibre “Pobles abandonats. Els paisatges de l’oblit”, editat pel Consell Valencià de Cultura.
Les causes d’abandonament són la crisi del món rural dels anys 60 i l’emigració a les principals ciutats; la construcció d’embassaments com en el cas dels desapareguts pobles de Domeño, Loriguilla, Benagéber, Tous o Campos de Arenoso; les catàstrofes naturals i artificials com per exemple la Pantanada de Tous que provocà el canvi d’ubicació de Gavarda o Beneixida; o també l’expulsió dels moriscos i les colònies agrícoles o tèxtils.

La mostra consta de 200 fotografies de gran format, junt amb 2.000 fotografies per a visualitzar en un interactiu, el qual també inclou les entrevistes a emigrants d’algunes d’estes aldees i masies de l’interior valencià. Vizcota i La Hortichuela (situats en el terme municipal d’Alpuente), Bibioj (Villahermosa del Río), les Alberedes (el Portell de Morella), Benicalaf (Benavites), Rebate (Pilar de la Horadada) o Jinquer (Alcúdia de Veo), són alguns dels llocs deshabitats que es poden vore en l’exposició.
Remitit per: Agustí Hernàndez

0 comentarios: