miércoles, 26 de noviembre de 2008

CRISIS ?, WHAT CRISIS

A través d’este article ens agradaria desmitificar el fet que la Societat Musical d’Alboraia, és la xiqueta bonica de les associacions, que percep una gran subvenció del nostre Ajuntament ja que té una partida específica en els pressupostos municipals.


Començarém aclarint la diferència entre Subvenció i Contraprestació: Subvenció és un diners que es dóna per la simple realització de l’activitat habitual mentres que una Contraprestació suposa que el receptor dels diners ha d’oferir alguna cosa a canvi del mateix.

La relació de la Societat amb l’Ajuntament ve regulada, des de fa ja llarg temps, per un Conveni de Col•laboració negociat i subscrit per ambdós parts. L’últim es va firmar en 2004, amb vigència fins al 2007, segons el qual, la Societat Musical d’Alboraia es compromet a la realització d’un total de 17 actuacions, algunes ja concertades (processons de Dijous i Divendres Sant, Sant Vicent, Corpus Christi … ) i la resta a convindre per les parts, normalment en funció de les necessitats de l’Ajuntament i les possibilitats de la Societat. La quantitat anual que l’Ajuntament compromet per a la Societat basant-se en el dit Conveni és de 50.000 €.
Esta clar que estos diners que rep la Societat és a canvi d’un treball dels membres de les diverses agrupacions de la Societat, que amb la seua participació totalment altruista regalant hores del seu oci o descans fan que la Societat perceba uns ingressos fonamentals per al sosteniment de la mateixa i als que, des de la Junta Directiva, aprofitem per a agrair.

La Societat, com a entitat sense ànim de lucre que és, empra estos diners, junt amb la resta d’ingressos que puga percebre per altres conceptes i d’altres entitats, íntegrament en el funcionament de la mateixa, bàsicament retribucions de professors de l’escola i directors d’agrupacions, adquisició d’instrumental per a escola i agrupacions i manteniment de les instal•lacions. Estos ingressos han permés també, fins ara, el manteniment de preus de la nostra Escola per davall dels costos amb l’objectiu de facilitar l’accés a les ensenyances musicals, com ha sigut des de la seua fundació, fa ja més de cent anys, un dels pilars de funcionament de la nostra Societat Musical.

La valoració de si l’import de la contraprestació és o no excessiu serà subjectiva, però considerem que hi haurà de tindre’s en compte a l’hora de fer dita les components social, cultural, educativa i formativa que confluïxen en l’activitat que la Societat realitza.

Durant l’exercici 2.007, la Societat Musical, amb totes les seues agrupacions inclosa l’Escola de Música, va efectuar 97 actuacions, 75 d’elles en la nostra localitat (una mitjana d’un acte cada 5 dies), gratuïtes i obertes a tot el públic. Com a oferta cultural pensem que és una cosa a valorar en la seua justa mesura, al marge de la seua evident repercussió social i educativa tan importants en un temps com el que vivim.

La nostra escola de música té una matrícula de més de 470 alumnes, des de 4 a més de 70 anys. Amb la incorporació en este curs de les Classes de Danses Tradicionals i Cant, comprén un enorme palmito de possibilitats musicals, sent una de les més grans de la Comunitat Valenciana quant a volum d’alumnes.
De forma totalment gratuïta per als alumnes s’oferixen Classes Col•lectives de Vent-Fusta, Vent-Metall, Corda Fregada, Corda Polsada, Percussió, Dolçaina, així com de Conjunts Instrumentals de Banda, d’Orquestra de Corda, d’Orquestra de Plectre i de Dolçaina.

Ja com a agrupacions ‘adultes’ comptem amb Banda Simfònica, Coral Polifònica, Orquestra de Corda, Orquestra de Plectre, Colla de Tabal i Dolçaina i Grup de Danses Tradicionals, conformant possiblement una de les més àmplies ofertes entre les Societats Musicals del nostre entorn, integrades per més de 300 persones unides per la música sense distinció d’edat, sexe o raça.

En açò emprem els nostres recursos. I, ara, la nostra situació actual.
Les nostres activitats es veuen limitades per les instal•lacions de què disposem, podent mantindre els cicles inicials de llenguatge musical gràcies a la col•laboració dels col•legis de la nostra localitat, Marianistas, Pius XII i Cervantes amb la cessió de les seues instal•lacions per a la impartició de classes, la qual cosa volem agrair des d’ací.

La cessió ocasional de l’Auditori per l’Ajuntament d’Alboraia també ens permet mantindre l’activitat quant a assajos i actuacions es referix, donada la reestructuració que va haver de patir la Societat per a donar cabuda a l’increment d’alumnes en l’Escola de Música, i de membres en les agrupacions.
I, econòmicament..… (Crisi? Quina crisi?), ens veiem obligats a referir-nos al que hui és el nostre major problema.

A 31 de desembre de 2007 va véncer el conveni de col•laboració entre la Societat Musical i l’Ajuntament. Al març del 2008, des de la Societat s’insistix en els contactes per a la subscripció del nou Conveni donada la proximitat dels primers actes conveniats (processons de Setmana Santa) obtenint la resposta verbal del regidor interlocutor, després de suposada consulta amb el seu superior, de la pròxima firma del conveni en condicions semblants, i inclús millorades, assumint a més el compromís de les actuacions disponibles per a la visita de la Mare de Déu dels Desemparats.

Aixó ens sona a “prometer hasta … “ quan canvia el discurs pràcticament damunt de les festes patronals a crisi i disminució de l’import del conveni a ? € (no sabem encara ja que no hi ha manifestació respecte d’això).
En data de hui seguix sense firmar-se el conveni, a pesar que la Societat Musical l’ha complit estrictament, quedant pendent només el Concert de Nadal.
Ara com ara, l’Ajuntament passa a ser el gran deutor econòmicament parlant de la nostra Societat en els termes següents:
35.000 € Import pendent de liquidar del conveni 2007, complit i facturat per la Societat.
50.000 € Import corresponent al conveni 2008, la conformitat verbal del qual es va donar moltes vegades als dos presidents de la Societat implicats.
9.888,90 € Import d’actuacions per a l’Ajuntament durant 2007 i 2008.
7.500 € Gastos anticipats per la Societat en actes patrocinats per l’Ajuntament (concert de nadal de 2007 i festival de bandes de les festes patronals 2008).
Tot açò ens dóna un import de deute de 102.388,90 €, quantitat que dóna una idea de les dificultats de tresoreria per les quals estem travessant.

Actualment la Societat ha de suportar els costos financers que suposa el manteniment d’una pòlissa de crèdit basant-se en els crèdits reconeguts i no liquidats per l’Ajuntament. Açò per descomptat no comprén l’import corresponent al 2008 que no està reconegut ja que no hi ha conveni firmat i per tant la Societat no pot facturar, a pesar de tindre complides les contraprestacions corresponents.

Suposa una enorme falta de respecte amb la nostra Societat, ja no la no liquidació dels imports deguts (perquè sabem que açò no ocorre només amb nosaltres), sinó el manteniment deliberat de la incertesa que suposa la no concreció del Conveni entre ambdós parts mentres se ‘incita’ verbalment al compliment amb el mateix.

Per a l’exercici 2.009 se’ns ha fet saber que estem en crisi, i, com sabem, totes les associacions estem afectades, però en data de hui no sabem més. Conveni 2009 = 0?????
Com a soci has de ser coneixedor de tot açò ja que esta situació repercutirà sense remei en el funcionament de la nostra Societat per molt que des de la Junta Directiva treballem en la mesura que siga possible per a mitigar les conseqüències.
Per tot això des d’ací demanem una reflexió als que corresponga.
La Junta Directiva

Font: Revista de la Societat Musical d'Alboraya. 2008

0 comentarios: