miércoles, 28 de mayo de 2008

Xerrada-conferència sobre el canvi en el paisatge d'Alboraia al llarg del temps

Agustí Hernàndez ha explicat com el que hui és Alboraia ha passat d’una zona de marjal a cultius com vinyes, oliveres i gra; fins a la situació actual de regadiu.


L’Escola d’Adults d’Alboraia va acollir la setmana passada una conferència sobre el canvi i l’evolució del paisatge d’Alboraia al llarg del temps. L’horta al llarg del temps ha sigut una zona en què també hi ha hagut marjals, cultius com vinyes, forment, oliveres o àmplies zones de fruiters, fins a la situació actual. L’autor de la ponència ha sigut el veí Agustí Hernàndez, que està investigant i treballant des de fa anys en conéixer diversos aspectes culturals, històrics i medioambientals sobre el municipi.
Hernàndez ha mostrat fotos històriques, mapes, grabats, plànols, i ha llegit documents com ara testaments, en què es posa de manifest l’existència dels cultius citats. També s’ha pogut conéixer l’evolució històrica del nucli d’Alboraia, els noms dels primers veïns de què es té coneixement (Replegats al Llibre del Repartiment), o el nom dels primers batejats a la Parròquia d’Alboraia, l’any 1595.
Hernández ha reconstruït tota la seqüència a través de les investacions pròpies o les d’altres persones com Francesc Cardells, Enric Climent, Eduard Monrós, Vicent Ruix, Inma Rubio, Inma Roig o Rosa Albiach. L’evolució demogràfica d’Alboraia, que passa dels 1.100 habitants, aproximadament, en 1692, als actuals 22.000; els testimonis sobre l’horta dels viatgers britànics i francesos a l’Edat Mitjana, o també Pascual Madoz, a més de les informacions sobre el creixement urbanístic d’Alboraia han sigut alguns dels punts tractats pels assistents, tots ells alumnes de l’Escola d’Adults (EPA).
L’aparició de les quatre vies fèrries que ha tingut Alboraia, dels barris de Saplaya (1975) i Patacona (1996), així com l’expansió dels polígons industrials i l’ús residencial, han sigut els principals factors de canvi en el paisatge de l’horta d’Alboraia durant l’últim segle. A més, hi ha nombrosos cultius que han deixat de fer-se durant les últimes dècades (dacsa, cacau, cabellos, melons de tendral…). Igualment, les séquies s’ha canalitzat de formigó, i la propietat s’ha dividit en moltes microparcel.lles.
Enviado por A. Hernández.



Quadre del pas a nivell d’Alboraia fa més de cinquanta anys. Autor: Roberto Alegre

0 comentarios: